Kriyoterapi
Kriyoterapi, cildinize donduracak kadar yoğun soğuk uygulanarak hastalıklı dokunun hasarlandırılmasıdır. Yoğun soğuk elde etmek için sıvı nitrojen veya argon gazı kullanılır. Bu tedavi dermatolojide cilde uygulanmakla birlikte vücut içine de uygulanabilir. Dondurulan doku zamanla kendiliğinden düşüp atılır. Kriyoterapinin pek çok cilt hastalığının yanı sıra prekanseröz lezyonlar, prostat kanseri, karaciğer kanserleri, serviks kanseri, romatolojik hastalıklar gibi farklı uygulama endikasyonları da vardır.
Kriyoterapi hangi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır?
Bununla ilgili detaylı bilgiyi doktorunuzla tartışabilirsiniz. Temel olarak siğil, seboreik keratoz, skin tag (et beni), koyu lekeler, prekanseröz lezyonlar, kanseröz lezyonlar gibi çeşitli cilt hastalıklarında sıkça kullanılır.
Kriyoterapi nasıl uygulanır?
Doktorunuz gerekli cilt bölgesine birkaç saniye soğuk sprey uygular. En sık sıvı nitrojen kullanılır. Dondurma işlemi yapılırken çok kısa süreliğine ağrı hissetmeniz normaldir. Spreyin sıkılacağı bölgeye bağlı olarak lokal anestezik uygulanabilir. Dondurulan alan hafif kızarabilir ve kabarcık olabilir. Oluşan kabuk genelde 1-3 hafta içinde düşer ve deri lezyonu cildinizden uzaklaştırılmış olur. İşlem sonrası kriyoterapi uygulanan bölgeye aşırı ısı uygulamaktan kaçınmak dışında normal yaşantınıza dönebilirsiniz.
Kriyoterapinin yan etkileri nelerdir?
Kriyoterapi, minimal girişimsel bir işlem olduğu için cerrahi işlemlere göre ağrı, kanama ve hazırlayıcı etkisi daha azdır. Düşük olasılıkla oluşabilecek komplikasyonlar soğuk yanığı, ödem, skar, cilt enfeksiyonudur.