Üst Logo

Botoks

BOTOKS (Botulinum Toksini) 

1993 yılından beri kliniğimizde kozmetik amaçlı botoks uygulaması yapılmaktadır ve kliniğimiz Türkiye’de bu endikasyonla botoks uygulaması yapılan ilk kliniktir. Dünyada da ilklerdendir. 

       Botoks nedir?

Botoks,  aslında Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir toksindir. Bu toksin çok düşük miktarlarda kasa verildiğinde, akson uçlarından asetilkolin nörotransmiterinin salınımını önleyerek kas kasılmasını durdurur. Bu sayede uygulanan kas kasılamaz ve kırışıklık oluşumunu önler.

       Botoks ne zaman kullanılır?

Botoks, yalnızca kozmetik değil yıllardır pek çok tıbbi durumun tedavisinde güvenle kullanılmaktadır. Her kullanım amacı farklı uygulama tekniği, dozu gerektirir.

Bunlardan bazıları;

       Kas spazmı:Servikal distoni denen, boyun kaslarının ağrılı ve kontrolsüz kasıldığı durumlar, serebral palsi gibi sinir sistemi hastalıkları, göz seyirmesi gibi durumlar

       Göz tembelliği (Ambliyopi): Göz küresini hareket ettiren kasların dengesiz çalışması

       Blefarospazm (göz kapaklarının istemsiz kasılması)

       Strabismus (şaşılık)

       Terleme: Hiperhidrozis denen normalden fazla terleme durumu (koltukaltı, ayak, avuç içi)

       Migren: Ayda 15 günden fazla baş ağrısı olan kronik migren hastlarına profilaksi amacıyla

       Mesane hastalıkları: Aşırı aktif mesaneye bağlı idrar tutamama durumlarında kullanılır.

 

       Botoks kimlere önerilmez?

ALS, Lambert- Eaton, Myastenia Gravis gibi bazı nörolojik hastalığı olanlarda, daha önce botoks uygulaması sonrası alerji/yan etki gelişenler, uygulanacak deri alanında enfeksiyon olan hastalara önerilmez.

Botoks vücutta uygulama alanı dışına sistemik olarak dağılmamasına rağmen etik sebeplerle gebelik ve emzirme döneminde kullanılmaz.

       Botoks hangi bölgere uygulanır?

Vücutta zamanla kırışıklık oluşumu doğal bir süreçtir. Fakat çoğu insan kırışıklıkların onları yorgun ve yaşlı gösterdiğini düşünür. Botoks kaz ayağı, burun çevresi, alın çizgileri, vertikal dudak çevresi çizgilerini yumuşatmak için kullanılır. Geçici olarak  kaşları, burun ucunu, ağız kenarını kaldırır. Gözlerin daha geniş görünmesini ve boyundaki platysma kası bantlarının yumuşamasını sağlayabilir. Enjeksiyonlar kas kasılmasını önleyerek kırışıklıkların zamanla fark edilmemesini sağlar. Yüzde mimik yapılmıyorken nötral durumda duran derin çizgiler için önce botoks uygulanır. Botoks bu çizgilerin görünümünü yumuşatır fakat yok edemezse ek olarak dermal dolgu uygulaması veya lazer uygulamaları önerilir.

       Botoks diş sıkma (bruksizm) tedavisinde kullanılabilir mi?

Masseter kasına uygulanan botoks, diş sıkma- diş gıcırdatma tedavisinde uygulanır. Doğru uygulandığında çiğneme ve yüz ifadelerini bozmaz. Aynı zamanda daha ince ve oval bir yüze kavuşturur.

       Botoks uygulamasının yan etkileri nelerdir?

En sık görülenler enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişlik, morluk, baş ağrısı, solunum yolu enfeksiyonu, nezle, geçici göz kapağı düşmesi ve bulantıdır. Botoksun çoğu yan etkisi hafiftir ve kendini sınırlar. Nadiren kas zayıflığı, solunum güçlüğü, mesane kontrolunun kaybı yapabilir. Ciddi yan etkilerin çoğu eşlik eden sağlık problemleri olan çocuklara spastisite tedavisinde yüksek dozda verildiğinde ortaya çıkar.  Kozmetik ve dermatolojik uygulamalarda kullanımında hayatı tehdit eden yan etkilerle karşılaşılmamıştır. Bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından veya yasa dışı sahte ürünlerle botoks uygulaması ciddi sonuçlara yol açabilir.

UYARI:  Botoks, bu konuda yetkisi olan doktorlar tarafından temin edilebilen bir üründür. Botoks uygulaması konusunda yetkisi olan donanımlı kişiler tarafından uygulanmalıdır. Uygulamanın size uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşunuz. Öncesinde kullandığınız diğer ilaçlar, ek hastalıklarınız ve tıbbi durumunuzla ilgili doktorunuza bilgi veriniz.

       Botoks uygulaması nasıl yapılır?

Enjeksiyonlar genellikle 10-15 dakika sürer. Uygulamanın etkisini genellikle birkaç gün (24-72 saat) içerisinde görmeye başlarsınız. Maksimum etkinin çıkması 10-14 günü bulabilir. Her enjeksiyonda ağrı hissedilir fakat botoks enjeksiyonları çok küçük olduğu için acı genellikle minimaldir. Öncesinde topikal anestezik krem veya buz kullanılabilir. Botoksun etkisi herkeste yaş, mimik kullanımı, diyet, yüz anatomisi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte 3- 6 ay sürer. Uygulamanın etkisi 3-6 ay sürdüğünden her 3-6 ayda bir yapılması önerilir. Fakat, zamanla kaslar daha az kasıldığından zamanla uygulama sıklığı seyrekleşebilir. Botoks uygulamasından sonra 3-4 saat öne eğilmeyiniz ve enjeksiyon noktalarına dokunmayınız. Fazla eğilmeniz botoksun yer değiştirmesine yol açabilir.