Üst Logo

Dermal Dolgu

Dermal dolgular kozmetik işlemlerin en popülerlerindendir.

Dermal dolgular hangi amaçlarla kullanılır?

  • Sarkan cilde hacim kazandırmak,
  • Yüz simetrisi sağlamak,
  • İnce dudaklara hacim vermek,
  • Yüzdeki kırışıklık ve çizgileri kapatmak,
  • Yüzün ve çenenin yuvarlak görünümünü yumuşatarak daha zayıf göstermek,
  • Burun sırtındaki kemer görünümünü veya burun ucundaki basıklığı dengelemek,
  • Ağız köşelerini kaldırmak,
  • Lipodistrofiyi (vücuttaki yağ dokusunun değişen derecelerde kaybı) düzeltmek,
  • Akne ve skar tedavisi.

Dolgu türleri nelerdir?

  • Hyaluronik Asit: Dermal dolguların yapısında bulunan hyaluronik asit vücutta doğal olarak üretilen ve bulunan bir maddedir. Üründe kullanılan molekül boyutları ve formülün hazırlanış şekline göre kullanım endikasyonları ve uygulandığı dokudaki kalıcılık süresi farklılık gösterir (Örneğin göz altı, dudak, çene kenarları, çene, ince çizgiler, kalın çizgilerde farklı molekül boyutları kullanılmaktadır ve kalıcılık süreleri değişmektedir). Çapraz bağlı olarak üretilen hyaluronik asitler dolgu amaçlı kullanılır. Çapraz bağlı olmayan hyaluronik asit ise cildi nemlendirmek için kullanılır. Cildi dolgun ve hidrate tutar. Hyaluronik asit cilt altına verilerek çizgi ve kırışıklıkları doldurabilir, yüz hatlarını doğru hacime kavuşturabilir. Zamanla dolgu materyali vücut tarafından yıkılır veya absorbe edilir. Enjeksiyon bölgesinde doku desteklenmiş ve rejenere edilerek yenilenmiş olur.
  • Kalsiyum hidroksiapatit: Kalsiyum hidroksiapatit vücutta doğal olarak kemiklerde bulunur. Dolgu materyali olarak kullanıldığında çevresinde bağ dokusu oluşturduğu için hacim vermek amaçlı kullanılır. Hyaluronik aside göre daha kalındır ve etkisi daha uzun sürer. Dudakta ve yüzeysel çizgilerde kullanımı tercih edilmez. Daha çok yanak ve çenede volum oluşturmak için kullanılır. Daha derin uygulanır.
  • Poly-L-lactic acid: Vücudumuzda kolajen üretiminde kullanılan bir kolajen stimülatörüdür, yani vücutta kolajen üretimini destekler. Kalsiyum hidroksiapatit gibi daha derin çizgilerde kullanılır ve etkisi daha uzun sürer. Dilüe edilerek kullanılır.
  • Polymethylmethacrylate ve diğer sentetik madde içeren dolgular: Eski yıllarda kullanımı yaygın olmakla birlikte geç gösterdiği reaksiyonlar nedeniyle şu anda daha az kullanılmaktadır.

Sonuçlar kullanılan dolgu türü ve enjeksiyonun uygulandığı lokasyona bağlı olarak 9-24 ay sürer.

Dolgu uygulamasının yan etkileri nelerdir?

Doğru uygulandığında ciddi komplikasyon gelişmesi nadirdir ve yan etkilerin çoğu geçicidir. Bu yan etkiler; asimetrik görünüm, morarma, kanama, kızarma, şişlik, skar, enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon, nekroz, cilt altında şişlik, hissizlik, dökünme, kaşıntı. İki kaş arasındaki bölge damar oluşumlarının yoğunluğu nedeniyle özellikle buradaki uygulama tecrübeli bir hekim tarafından yapılmalıdır

Dolgu uygulaması nasıl yapılır?

İşlem öncesi enjeksiyon bölgeleri topikal anestezik ile uyuşturulur. Bu sizin enjeksiyon yapılırken daha konforlu hissetmenizi sağlar. Kullanılan ürün ve uygulanan bölgeye göre işlemin etkinliği hemen ortaya çıkabilir. Bazen dolgunun yapıldığı bölgede geçici bir şişlik ve morarma olması doğaldır, birkaç gün sonra olması gereken görünüme kavuşur. İşlem yarım saatten kısa sürer ve sonrasında gündelik işlerinize dönebilirsiniz. Doktorunuz bir iki gün aşırı egzersizden kaçınmasınızı önerebilir.

Her tıbbi kozmetik işlemde olduğu gibi dolgu uygulamasını yapacak kişinin de bu konuda eğitim almış yetkili bir uzman olması gerekmektedir. Bu konuda bilgi ve tecrübesi olmayan biri tarafından veya onay almamış bir ürünle yapıldığında pek çok istenmeyen sonuca yol açabilir. İşlem öncesi doktorunuzu tıbbi durumunuz ve kullandığınız ilaçlar hakkında bilgilendiriniz.

Her hastaya göz altı dolgusu uygulanabilir mi?

Göz altı dolgusu daha düşük moleküllü hyaluronik asit ile yapılmaktadır. Ancak doğru hasta seçimi ve işlemin tecrübeli hekim tarafından yapılması oldukça kritiktir. Yanlış uygulama yapılırsa komplikasyonların yoğun olduğu bir alandır.