Üst Logo

CİLT LEKELERİ :
Cildimizde oluşan lekeleri:

Doğumsal lekeler, Güneş lekeleri, Hormonal lekeler, Postenflamatuar hiperpigmentasyon olarak ayırabiliriz.

-Güneş lekeleri de başlıca melazma, solar lentigo,çiller olarak sınıflandırılabilir.

– Postenflamatuar hiperpigmentasyon (cildin tahrişi sonrası hassasiyetin artmasına bağlı örneğin; egzama,akne)

-Travma sonrasında oluşan lekeler olarak ayırabiliriz.

Çoğumuzda ya doğumla birlikte ya da sonradan oluşan lekeler mevcuttur. Özellikle yüzümüzde oluşan lekeler görünüşümüzü bozduğunda bunlardan kurtulmak için çareler ararız. Günümüzde bu lekelerin çoğunun tedavisi mevcuttur. Ancak leke tedavisi işleminden önce lekenin neden oluştuğunun ve bir hastalığın bulgusu olarak ortaya çıkıp çıkmadığının tespit edilmesi gerekir.

Güneş ışınları cildimizde lekelerin oluşmasına neden olabilir. Güneşe, hormonal değişikliklere (gebelik, tiroid fonksiyon bozuklukları gibi) ve ilaçlara (doğum kontrol hapları gibi) bağlı gelişen lekelerin ve doğumsal lekelerin yok edilmesi veya azaltılmasında da cilt soyucu ilaçlar, kimyasal peeling, mezoterapi ve lazerler kullanılmaktadır.

Özellikle güneşe bağlı lekelerin engellenmesinde ilkbahardan başlayarak sürekli güneş koruyucuların kullanılması gerekir. Güneş koruyucularda ideal 28 ve üzeri koruma faktörü içeren kremlerin tercih edilmesidir.Hatta ideali kişinin cildi için hangi güneş koruyucu ürünü kullanması gerektiğini dermatoloğuna danışarak uygulamasıdır. Cildi yağlı veya karma olanlar için yağ içermeyen güneş koruyucular tercih edilmelidir.
Cilt lekeleri tedaviyle ne kadar sürede geçer?
Özellikle cilt rengi koyu olan bireylerde lekelerin geçmesi uzayabilir. 6-12 ayı bulabilir. Hatta bazı kişilerde tedavi ile reaktif lekelenme dahi olabilir. Bu durumda dermatoloğunuzun önerilerini takip ederek yavaş yavaş lekenin kaybolması için tedaviye devam edilmesi gerekir.
Özellikle hormonal nedenlere bağlı melasma tedavisi şu an için tam olarak mümkün değildir. Melasmayı engellemek için önlemler alınmalı, güneş koruyucuları kullanılmalı ve lekelerin hafiflemesini sağlayan tedaviler kullanılmalıdır. Bu kişilerde sert uyarıcı tedavileri kullanmamak gerekir.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaik asit, hidrokinon, C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir.
Cilt lekelerinin tedavisinde lazerler ve çeşitli ışık kaynakları da kullanılmaktadır. Bu uygulamalar arasında Alexandrite, IPLve fraksiyonel lazerler bulunmaktadır.
Gelişen teknolojiler sayesinde dermatoloğunuza başvurarak lekeleriniz için en uygun yöntemi seçebilir ve onlardan d hızlı ve kalıcı şekilde kurtulabilirsiniz.